Pedagoška akcija 2015

datum: 24.09.2015

kategorija: Aktualne novice

V četrtek 24.09.2015 in torek 29.09.2015 smo obiskali učence 1a in 1b razreda v osnovni šoli Ivana Roba - Šempeter.

 V okviru projekta »Pedagoška akcija za leto 2015«  smo v ta projekt vključiti učence in dijake vseh osnovnih in srednjih šol na območju Občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Brda, Kanal ob Soči in Mestne občine Nova Gorica.

Skupaj z Društvom gluhih in naglušnih Severne Primorske smo sodelovali pri pouku v 1a razredu O.Š. Ivana Roba - Šempeter. Z učenci smo se pogovarjali o invalidnosti. Predstavili smo jim vse vrste invalidov (gluhe in naglušne, gibalno-ovirane, slepe in slabovidni ter invalidi z motnjami v duševnem razvoju). Vladan - predsednik DGNSP jim je ob sodelovanju učiteljic mag. Katarine Tičher Gregorič, Nede Mikuž, Mirjam Volk in Darje Rijavec predstavil znakovni jezik za gluhe. Skupaj z učenci smo se učili znakovne abecede za gluhe. Ob tem smo jim predstavili pripomočke, ki invalidom omogočajo, da invalidi samostojno živijo in delajo v okolju.

Učenci 1a razreda O.Š Ivana Roba - Šempeter

Ob tej priložnosti smo jim na spletnih straneh Društva MDI Goriške predstavili ustvarjalnost invalidov Društva MDI Goriške na kulturnem in športnem področju. Prav ti dve temi: Invalidi in šport in invalidi in kultura so rdeča nit letošnje Pedagoške akcije 2015.

Na šolah že izvajajo likovne in literarne delavnice, na temo, ki je opredeljena v razpisu za leto 2015. Vse prispele eksponate bomo predstavili širši javnosti na že tradicionalni razstavi, ki jo bomo postavili v UPRAVNI STAVBI MESTNE OBČINE NOVA GORICA ob Mednarodnem dnevu invalidov. Potujočo razstavo bomo popeljali po vseh občinah Goriške regije. Risbe in literarna dela bomo preslikali na plošče iz umetne mase.

       Učenci se učijo znakovnega jezika za gluhe       Učenci spoznavajo pripomočke za invalide       Zvedava vprašanja - kdo so invalidi - kaj lahko delajo...

                  Obiski invalidov v 1 a razredu OSNOVNE ŠOLE Ivana Roba - ŠEMPETER

 

    Učenci 1b razreda O.Š. Ivana Roba Šempeter se učimo znakovnega jezika          Obisk invalidov v 1b razredu O.Š Ivana Roba - Šempeter          Zvedava vprašanja prvošolčkov 1 b razreda O.Š. Ivana Roba Šempeter

                   Obisk invalidov v 1 b razredu OSNOVNE ŠOLE Ivana Roba - ŠEMPETER

 Projekt, ki se odvija že 5 leto bomo v okviru fundacije »Vrabček« nadgradili PROJEKT PEDAGOŠKA AKCIJA z javno prodajo eksponatov s ciljem, da postopno odpravljamo arhitektonske ovire v šolah, ki bodo skupaj s starši pristopili k fundacij »vrabček«.

Sodelovanje šol v tem projektu je spodbuda k večji vključenosti invalidov v okolju, kjer živijo in delajo. Pomeni korak naprej za šolajočo mladino učencev in dijakov pri sprejemanju drugačnih sovrstnikov – oseb s posebnimi potrebami. Poslanstvo vzgoje je izjemnega pomena, da invalid ne bi ostal na odlagališču »stereotipov«.

SKUPAJ Z VAMI ZMOREMO VEČ.

INVALIDI GORIŠKE