Slovensko društvo hospic se predstavi Medobčinskemu društvu invalidov Goriške

datum: 31.10.2015

kategorija: Aktualne novice

Odstira temne pajčolane strahu, ovite okrog umirajočih in smrti.

Slovensko društvo hospic se spreminja, raste, preoblikuje. V tem jubilejnem letu – ob 20. obletnici -  bo društvo preko prostovoljcev in strokovnega kadra delovalo v vseh regijah po Sloveniji. Severno Primorska se kot zadnja regija priključuje mreži hospica.

                                                   HOSPIC

                                 OO SEVERNO PRIMORSKE v nastajanju

Slovensko društvo hospic je del svetovnega gibanja, ki  nudi dlan sočloveku v najtežjih trenutkih. Odstira temne pajčolane strahu, ovite okrog umirajočih in smrti. S programom detabuizacije ruši predsodke, stereotipe in približuje konec življenja kot pot k sebi, drugim in skupnosti. Uči sprejemanje lastne smrtnosti pa tudi soočanje z odhodi nam dragih. Društvo sestavljajo prostovoljci in strokovni delavci, ki zmorejo sočutje, toplino, srčnost. Spoštujejo človekovo dostojanstvo do konca njegovega življenja in opogumljajo družine na njihovih osamljenih poteh z umirajočim svojcem.

Spremljanje na domu je temeljni program društva. Biti zagovornik umirajočega, biti podpora družini v procesu minevanja, timsko sodelovati in dodajati moč izbiri za dostojno naravno umiranje v domačem okolju ter prisostvovati skrivnosti smrti je poslanstvo.

Sami vsega ne zmoremo, v slogi in povezovanju pa je vedno moč. Celostni pristop k umirajočemu in njegovi družini na zadnji poti v Slovenskem društvu hospic omogoča mobilni tim, sestavljen iz zdravstvenega in socialnega osebja ter prostovoljcev. Brez povezovanja in sodelovanja s centri za socialno delo, osebnimi družinskimi zdravniki, patronažnimi službami, bolnišnicami, vladnimi in nevladnimi službami pri delu hospica ne gre. Skupaj z vašim Medobčinskim društvom bomo še močnejši in s skupnimi močmi drug drugega obogatili s sočutjem, solidarnostjo in zavedanjem, da je potrebno življenje takšno, kot nam je dano živeti tukaj in zdaj do poslednjega izdiha. Smo del tima in smo del paliativne oskrbe v slovenskem prostoru namenjeni vsem prebivalkam in prebivalcem. Hospic oskrba je pravica vsakega posameznika, možnost jo izbrati pa sedaj tudi imamo in je brezplačna.

Pomemben je tudi hospičev program podpore žalujočim pri sprejemanju žalosti in nadaljevanju poti brez ljubljene osebe. Odžalovati moramo, kot se moramo posloviti. Gre za proces, skozi katerega je laže stopati, če v stiski nisi sam.

Otroci ne umirajo, so mi nekoč rekli, in ne žalujejo, a žal ni tako. Vsako leto društvo pripravi tridnevni tabor, poimenovan Za levjesrčne, namenjen otrokom in mladostnikom, da na izkustveni in strokovno voden način izrazijo svoje bolečine ob izgubi. Moč in pomoč dobijo prek  umetnosti, ki jim opogumlja srce in briše solze. Tudi otroci umirajo in tudi otroci žalujejo. V društvu skrbimo za prezrte in pozabljene žalovalce.

Vsi programi potekajo po vsej Sloveniji, na severno Primorskem bodo stekli glede na potrebe. Tu bomo, ko nas boste potrebovali.

V tem trenutku pa se lahko obrnete na nas :

  • ponedeljek, sreda in petek med 8.00 in 12.00 uro
  • torek od 12.00 do 16.00

na 031 606 309 ali nam pišete na

 

Slovensko društvo hospic
OO SEVERNO PRIMORSKE v nastajanju

univ.dipl.soc.del Tamara Paravan