POLZELA – GRAD KOMENDA – MUZEJ TRAKTORJEV – BOHAČEV TOPLAR

ODHOD: 13. julij 2020                PRIJAVE: 03. julij 2020 

 

PREDVIDENI POTEK IZLETA:

Odhod avtobusa ob 07:00 uri iz Nove Gorice – Sedejeva ulica 8.

Vožnja v smeri Ljubljane ter dalje proti POLZELI. Stoletja je Polzeli krojil usodo Malteški viteški red, ki od svoje ustanovitve leta 1099 v Jeruzalemu do danes deluje nepretrgoma. Najprej si bomo ogledali grad Komenda. Nekoč strateško pomembna stavba rodbine polzelskih vitezov Helensteinov se prek svojih lastnikov prvič omenja že leta 1149. V 13. stoletju je za pol tisočletja prešla v roke Malteškega viteškega reda, ki je s svojim poslanstvom bistveno vplival na življenje ljudi v kraju. Leta 2011 je grad Komenda po temeljiti prenovi zažarel v vsej svoji veličini.

Pot nas nato vodi do Muzejske zbirke starih traktorjev, največje v Sloveniji, ki je last Ernesta Obermayerja. Najstarejši traktor je iz leta 1940. Zbirka je posebna zato, ker so vsi traktorji v voznem stanju.

Pot bomo nadaljevali v NAZARJE – lep turistični in gospodarski kraj, ki leži na začetku Zgornje Savinjske doline. Najprej si bomo ogledali kozolec imenovan – Bohačev toplar. Seznanili nas bodo z njegovo zgodovino, videli bomo razstavo Nazarje skozi čas, ki nas bo popeljala skozi razvoj Nazarij in okoliških krajev. V razstavno prodajni galeriji, urejeni na podstrehi toplarja, nas bodo zagotovo navdušili ročno izdelani, predvsem unikatni izdelki domače in umetnostne obrti. V gradu Vrbovec si bomo ogledali muzej gozdarstva in lesarstva. Popeljali nas bodo v čas nekdanjih gozdarskih in lesarskih delavcev Zgornje Savinjske doline. Podoživeli bomo njihovo življenje, že pozabljene običaje in načine dela v času brez sodobnih pripomočkov.

V gradu se nahaja tudi gostišče, kjer nam bodo pripravili pozno kosilo. Polni prijetnih vtisov bomo zapustili območje Zgornje Savinjske doline in se napotili proti domu. Prihod domov je predviden v zgodnjih večernih urah.

                    CENA/člani: 42€                                          CENA/nečlani:    48 €   

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, cestnine in ostale pristojbine, vse oglede po programu, vstopnino grad Komenda, zbirko starih traktorjev, toplar in muzej gozdarstva in lesarstva, pozno kosilo, vodenje, pripravo in organizacijo izleta ter DDV.

DOPLAČILA: morebitne dodatne vstopnine, pijača ob kosilu ter vse kar ni navedeno pod cena vključuje.

                           Želimo vam prijeten izlet in veliko lepih doživetij !