sport

 1. ŠPORTNO REKREATIVNA DEJAVNOST V DRUŠTVU -DOSJE
 2. ORGANIZIRAMO KEGLJANJE ZA INVALIDE
 3. ŠPORTNI RIBOLOV ZA INVALIDE
 4. ŠAH – POSAMIČNO IN EKIPNO
 5. PIKADO EKIPNO
 6. STRELJANJE POSAMIČNO
 7. RAZVIJAMO EKIPNO PANOGO ODBOJKA SEDE
 8. ORGANIZIRAMO BALINANJE ZA INVALIDE
 9. TERAPIJA V BAZENU
 ŠPORTNO REKREATIVNA DEJAVNOST V DRUŠTVU -DOSJE 

Že od samega začetka ustanovitve je v društvu bilo prežeto s športnim duhom in če je kako področje zagotavljalo visok nivo delovanja, je to bil šport. Vsa leta se je športom ukvarjalo v povprečju preko 200 članov. Nadgradnja te množičnosti predstavljajo številni naslovi državnih prvakov tako v okviru nekdanje Yugoslavije, kot tudi v okviru države Slovenije v balinanju (2004), v kegljanju (2006 in 2007), v pikadu (2005), v namiznem tenisu, v smučarskih tekih

Že vrsto let pa naše društvo organizira področna tekmovanje v ribolovu in kegljanju. Zveza za šport invalidov Slovenije nam je v preteklosti zaupala organizacijo dveh državnih prvenstev v ribolovu, dveh državnih prvenstev v sedeči odbojki, dveh državnih prvenstev v namiznem tenisu in enem državnem prvenstvu v balinanju Bili smo tudi organizatorji državnega prvenstva v avtoreliju.

Izven športnega programa ZDIS-a pa deluje ekipa sedeče odbojke, ki se na državnih prvenstvih redno uvršča med prva tri društva v Sloveniji. V naših vrstah imamo tudi članico državne reprezentance, ki se je v zadnjih letih redno uvršča na para-olimpijske igre.

Ti rezultati so odraz množične rekreativne dejavnosti – redni treningi rekreativcev in tekmovalcev v sedeči odbojki, namiznem tenisu, fizioterapije v bazenu, treningih rekreativcev in tekmovalcev v kegljanju.

Športna dejavnost naših članov predstavlja pomemben element promocije našega društva na lokalni in državni ravni, invalidom samim pa pomeni samozaupanje, preprečuje socialno izključenost, ohranja njihove psihovizične sposobnosti. Skratka z eno besedo. Z športnim udejstvovanjem ohranjajo srečo.

vrnitev na seznam

 ORGANIZIRAMO KEGLJANJE ZA INVALIDE 

Kegljanje je najbolj priljubljena panoga v našem društvu. Imamo precej članov in članic , ki se s kegljanjem ukvarjajo že mnogo let , saj je naš najstarejši član že dopolnil 86 let . Kar pa je razveseljivo,da se je v zadnijh dveh letih pojavilo kar nekaj novih navdušencev za kegljanje. Naši člani se redno vsako leto udeležijo izbirnega tekmovanja za nastop na državnem prvenstvu , kamor se tudi redno uvrščajo in dosegajo odlične rezultate:

 • Leta 2006 Kravos Roman osvojil – 1. mesto – državni prvak,
 • Leta 2007 Šuligoj Miro osvojil – 1. mesto –  državni prvak,
 • Leta 2008 Vetrih Jože osvojil – 3. mesto.

 

Prav tako pa se naši člani in članice udeležujejo raznih kegljaških turnirjev , tudi na teh tekmovanjih dosegajo odlične rezultate saj posegajo tako člani kot članice po prvih mestih. Tudi naše društvo je večkrat organiziralo izbirno tekmovanje za državno prvenstvo.

Bojni posvet       Sportno Bojisce        telanje bo anje kugle

Treniramo trikrat tedensko NA KEGLJIŠČU V ŠPORTNEM PARKU vsak

 • PONEDELJEK od 9 do 10 ure za člane ki se že več let ukvarjajo s kegljanjem,
 • ČETRTEK od 9 do 10 za začetnike in
 • PETEK od 18 do 19 ure za članice.

INVALIDI NAJ SE PRIJAVIJO NA SEDEŽU DRUŠTVA PO TELEFONU
ČLANSTVO NI POGOJ ZA KLJUČEVANJE INVALIDOV V REKREATIVNI PROGRAM

vrnitev na seznam

 ŠPORTNI RIBOLOV ZA INVALIDE  

Športni ribolov je med invalidi izredno razširjena dejanvonst. V najboljših letih se je s to športno panogo ukvarjalo preko 25 naših članov. Običajno so ribiči-invalidi hkrati tudi člani ribiške družin (RD Soča in RD – Renče-Vogrsko). Smo eno redkih društev, ki moramo organizirati društveno tekmovanje za uvrščanje v ekipo za sodelovanje na področnem tekmovanju v športnem ribolovu Primorske in Notranjske.

Društvo ima med svojimi člani kar nekaj ribičev izmed katerih sestavljamo ekipo za regijska tekmovanja, ki  je obenem izbirno za državno tekmovanje , tudi tukaj se naši tekmovalci redno uvrščajo na državna prvenstva. Naše društvo je že več let zaporedoma organizator področnega izbirnega tekmovanja , v letu 2010 pa smo že tretjič organizirali državno prvenstvo v ribolovu , ki se je odvijalo na zadrževalniku Vogršček.

Ribici4       Ribici_1       Ribici3

Z ribiško družino Soča in Ribiško Družino Renče se dogovarjamo, da bi za člane našega društva “ribiče invalidie” zagotovili letne ribolovne karte po polovični ceni.

PRIJAVE ZA VKLJUČITEV V TO ŠPORTNO PANOGO SPREJEMAMO PO TELEFONU NA SEDEŽU DRUŠTVA.

vrnitev na seznam

 ŠAH – POSAMIČNO IN EKIPNO  

Šah – kraljeva igra pomeni za invalide poembna panoga pri vzdrževanju in krepitvi kreativnega, analitičnega razmišljanja. Je športna panoga, ki pri gibalno oviranih invalidih v ničemer ne zaostaja v sposobnostih igralca šaha v primerjavi z zdravimi igralci.

V Medobčinskem društvu invalidov Goriške že eno leto izvajamo delavnice “MALA ŠOLA ŠAHA” pod vodstvo strokovnega trenerja Vojkota GROSAR-ja, je v preteklostikot trener s svojimi varovanci žel velike uspeh na nacinalni in mednarodni ravni.

V okviru državnih prvenstev so naši člani v preteklosti dosegli pomembne rezultate.

V delavnice MALO ŠOLA ŠAHA je v tem trenutku vključenih deset invalidov,

sah1       sah2       sah3

Delavnica “MALA ŠOLA ŠAHA” se odvija vsak

PONEDELJEK od 17.oo do 19.oo ureVABLJENI INVALIDI – TUDI NEČLANI

Leta 2014 je naša ekipa ma DP v ŠAH-u dosegla 3 mesto – bronasto medaljo

Leta 2016 je naša ekipa ma DP v ŠAH-u dosegla 3 mesto – bronasto medaljo

 

Prijave sprejemamo na društvu preko telefona ob uradnih urah.

vrnitev na seznam

 PIKADO EKIPNO  

Športno igro “PIKADO” razvijamo v našem društvu že več kot 10 let. Je športna panoga, ki združuje invalide različnih generacij in je primerna za za vse vrste invalidov. V prostorih društva se srečujemo vsak PETEK med 19.oo in 21.oo uro na rekreativnih treningih. Novopečeni PIKADERJI začenjajo svojo športno kariero na turnirjih lokalnega nivoja. Že uveljavljene PIAKADERJE pa vključujemo v ekipe, kis odelujejo na področnih tekmovanjih Primorske in Notranjske in na državna tekmovanja.

 

pikado1       pikado3       pikado2

Nekaj najodmevnejših rezultatov naših ekip na državnem nivoju v pikadu

 • Leta 1997 – je naša ženska ekipa dosegla 3. mesto na državnem prvenstvu.
 • Leta 1999 – je naša ženska ekipa dosegla 2. mesto na državnem prvenstvu.
 • Leta 2005 – je naša ženska ekipa dosegla 1. mesto – postala državni prvak
 • Leta 1999 – je naša moška ekipa dosegla 3. messto na državnem prvenstvu
 • Leta 2014 – je naša moška ekipa dosegla 1. mesto na državnem prvenstvu

INVALIDI – PRIDRUŽITE SE NAM NA REKREACIJSKIH TRENINGIH

vrnitev na seznam

 STRELJANJE POSAMIČNO  

Naši člani , kateri se ukvarjajo s streljanjem z zračno puško, naše društvo zastopajo na regijskih izbirnih tekmovanjih , ki šteje za uvrstitev na državno prvenstvo. So zelo uspešni

 • Leta 2008 – Drago Mlekuž je zasedli 3. mesto na državnem prvenstvu
 • Leta 2009 – Drago Mlekuž je zasedli 1. mesto na državnem prvenstvu
 • Leta 2010 – Drago Mlekuž je zasedli 2. mesto na državnem prvenstvu

Streljanje_3_2008       streljanje3       streljanjeDP

PRIJAVE ZA TO PANOGO SPREJEMAMO NA SEDEŽU DRUŠTVA

Invalidi, ki sodelovati v na področju strelstva se morajo vključiti v eno od strelških družin.

vrnitev na seznam

 RAZVIJAMO EKIPNO PANOGO ODBOJKA SEDE  

Medobčinsko društvo invalidov Goriške skupaj z Društvom invalidom Ajdovščina Vipava že preko 10 let razvija športno panogo “SEDEČA ODBOJKA” po novem “ODBOJKA SEDE”. Športni uspeh naše ekipe so zaznavni tako na nacionalnem nivoju, kot tudi na mednarodnem nivoju. Iz naših vrst se redno uvrščajo tekmovalci v državno reprezentaco. Sodelovali so na evropskih in svetovnih prvenstvih in tudi na PARA-OLIMPIJSKIH igrah (ATENE-GRČIJA, PEKING-KITAJSKA, RIM-ITALIJA….). V prektekosti je bilo društvo organizator veliki Mednarodnih turnirjev (NOVA GORICA 2004), državnih tekmovanj in deržavnih prvenstev.

LETOS NAS JE ZVEZA ZA ŠPORR INVALIDOV SLOVENIJE IZBRALA ZA IZVEDBO DRŽAVNEGA PRVENSTVA, KI SE BO ODVIJALO 02. aprila 2011, ki se bo odvijala v zibelki odbojke – v občini Kanal.

odobojka_sede2       odobojka_sede2       odbojka_sede3

Treninge izvajamo vsak PETEK med 17.oo in 19.oo uro v Telovadnici osnovne šole Kozara.

VABLJENI INVALIDI – ČLANSTVO V DRUŠTVU NI POGOJ – DOBRODOŠLI SO TUDI ZAČETNIKI

vrnitev na seznam

 ORGANIZIRAMO BALINANJE ZA INVALIDE  

Balinanje predstavlja v našem društvu paradno disciplino, saj smo v tej panogi dosegli vrhunske rezultate na področju ekipnih tekmovanj. Imamo izredno močno tako moško kot tudi žensko ekipo. Treninge za invalide, ki sodelujejo na tekmovanjih izvajamo v matičnih balinarskih društvih.

balinarj1       balinarji2       balinarji3

Naši člani , kateri se udejstvujejo v balinanju se zberejo in naredijo ekipo , ki zastopa naše društvo na izbirnih tekmovanjih za državno prvenstvo.

Nekaj najpomembnejših rezultatov na državnem nivoju

 • Leta 2004 – Zenska ekipa DI Nova Gorica – 1. mesto – postala državni prvak
 • Leta 2005 – Moška ekipa Društva MDI Goriške – 3. mesto – državno prvenstvo
 • Leta 2010 – Moška ekipa Društva MDI Goriške – 2. mesto – državno prvenstvo
 • Leto 2015 – Moška ekipa Društva MDI Goriške – 4. mesto – državno prvenstvo (Trbovlje)
 • Leta 2016 – Moška ekipa Društva MDI Goriške – 1. mesto – državno prvestvo (Boštajn)

V letu 2007 nam je bilo zaupano izvedba državnega prvenstva v balinanju za invalide. V letu 2005 smo bili tudi organizatorji turnirja Severne Primorske v okviru srečanj in medsebojnih druženj športnikov – invalidov.

Skupaj z balinarskim društvom Nove Gorice organiziram za balinanje-začetnike rekreativne programe treningov.

INVALIDI SE LAHKO PRIJAVIJO ZA VKLJUČEVANJE V TA PROGRAM NA SEDEŽU DRUŠTVA.

vrnitev na seznam

  TERAPIJA V BAZENU  

Telovadba v bazen se je med našimi člani “dobro prijela” V ta program je vključenih preko 35 članov našega društva. Terapija v vodi fizioterapevtka – izvajamo razne vaje v bazenu.  Srečujemo še v ŠPORTNEM PARKU V NOVI GORICI vsako SREDO od 18.oo do 19.oo ure. Ta aktivnost je pri našem članstvu zelo priljubljena saj je obstoječi bazen premajhen glede na povpraševanje.

Menimo da je ta oblika vadbe za  ohranjevanje telesne kondicije invalidov zelo primerna in učinkovita ,  saj  tu lahko telovadijo invalidi z različnimi telesnimi okvarami in s tem ohranjajo telesno kondicijo.

bazen1       bazen3        bazen2

Za težje invalide (na vozičku) pa omgočamo terapevtske vaje v terapevtskem bazenu VDC v Stari Gori, ki je opremljen z dvigalom za spuščanje invalida v vodo. Za te invalide imamo rezerviran termin vsako SOBOTO med 10.oo in 12.oo uro.

PRIJAVE ZA TA PROGRAM SPREJEMAMO NA SEDEŽU DRUŠTVA.

vrnitev na seznam