PROGRAM IZLETA:    

Odhod avtobusa ob 6.00 izpred društva. Vožnja mimo Ajdovščine in Postojne proti DOLENJSKI.

Prihod v Mirno Peč, kjer si bomo najprej ogledali muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.Spoznali bomo življenje virtuoza na diatonični harmoniki, prisluhnili njegovi glasbi, si ogledali številne nagrade, harmonike, noše…
Kot eni prvih obiskovalcev bomo obiskali Paviljon Čebelji svet – atrakcijo, namenjeno ozaveščanju o pomembnosti čebel in bo na ogled v Mirni Peči naslednjih pet let.
Šest metrov dolga in tri metre visoka kupola je sestavljena iz lesenih šesterokotnikov-čebeljih celic, združenih v satovju. V njih so na ogled poučne fotografije, video posnetki ter gradiva o čebelah in drugih opraševalcih. Paviljon je zasnovan interaktivno, obiskovalci si čebelji svet lahko ogledate skozi virtualno resničnost s sodobnimi tehnološkimi pripomočki, poslušate brenčanje čebel, vonjate propolis ter spoznate še marsikaj zanimivega iz sveta čebel z uporabo sodobne tehnologije. Ko bomo dodobra spoznali Lojzeta Slaka, bomo zapustili Mirno Peč in se podali do bližnjega Šentjurija, kjer je na ogled lepa baročna podružnična cerkev in Pavčkov dom, kjer si bomo ogledali film o mojstru besede – Tonetu Pavčku.
V nadaljevanju dneva nas bo odprtih rok sprejela prestolnica Dolenjske – Novo mesto. Sprehodili se bomo mimo Kapitlja, stolnice sv. Nikolaja, ki hrani znamenito Tintorettijevo sliko. Prav tako nas ne bodo pustili ravnodušnih številni arkadni hodniki na Glavnem trgu, Mestna hiša ali Rotovž, Kettejev vodnjak, Novi trg… In če bomo dobro pogledali proti avtobusni postaji, bomo v konstrukciji stavbe opazili velike začetnice NM. Po sprehodu si bomo privoščili nekaj prostega časa in se nato zapeljali do Pahe do Matjaževe domačije, kjer nam bo prijazna gospodinja razkazala domačo staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo Hiše s tradicijo. V kleti pa nam bo gospodar ob kozarčku cvička zapel posebno cvičkovo zdravico. Ogledali si bomo tudi multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. Nato sledi še degustacija sestavin cvička: dolenjko belo, frankinjo, žametovko in kot višek degustacije – kralj cviček.
Po ogledih sledi okusna večerja v prijetnem gostišču. V večernih urah vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

CENA: 52 € /min. 45 udeležencev za člane: 45€;      PRIJAVE DO 25. septembra

CENA VKLJUČUJE: prevoz z udobnim turističnim avtobusom, cestne in ostale pristojbine, ogled Slakovega in Pavčkovega muzeja ter novega paviljona Čebel, ogled Matjaževe domačije z degustacijo, ostale zunanje oglede po programu, vodenje potovanja (vodnik z licenco), večerjo, priprava in organizacija ter DDV.

DOPLAČILA: pijača ob večerji, ter vse kar ni navedeno pod cena vključuje.

Kategorije: Obvestila