Kultura

===========================================================

 V okviru razstave ročnih del, ki jih razstavljajo naši člani in članice, smo se v vodstvu MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA INVALIDOV GORIŠKE odločili da ob tej priložnosti predstavimo digitalne fotografije nedavno preminulega člana našega društva g. Aleksadra Trampuž - Na dveh panojih predstavljamo, njegova zadnja dela, ki so odraz njegove velike ustvarjalne moči.

Aleksander Trampuž - Gasilec - memorial digitalna fotografija

      Aleksander Trampu1           Aleksander Trampuž invalid gasilec           Alekader Trampuz 3

vrnitev na seznam

Zbirka pesmi  g. Matjaža Berdona  (07.03.1970)  člana Društva MDI Goriške

Pesmi zbrane v drugem delu knjige pa so nastajale od leta 2005 pa do  2010. Glede spremljajočih fotografij pa lahko povemo da so nastale od leta 2007 – ko se je začel resneje ukvarjati z fotografijo pa do leta 2010. Večina slik je zbranih iz okoliških hribov, kjer je tudi največ fotografiral in sicer makro posnetki rož, živali ter sončnih vzhodov ter zahodov.

Njegova ustvarjalna moč se kaže tako v njegovi poeziji, kot tudi digitalni fotografiji, ki izvira iz istega vrelca ustvarjalne moči - je njegov odziv na okolje v življenju, ko izraža svoja čustva pa naj gre za globalne dogotke odnosa do narave in osebna spoznanja.

Berdon Matjaž je sodeloval v projektu KNJIGA ZA VSE

VESELI SMO, DA JE MED NAMI, OBLIKUJE IN USMERJA NAŠA RAZMIŠLJANJA O ŽIVLJENU, LJUBEZNI, NARAVI.

Za pokušino vam podajemo del zbirke njegovih pesmi:

vrnitev na seznam

ODER ZA VSE- Sodelujeta naša člana-Matjaž Volk in Luka Campolungi

Nosilec projekta je Rotary klub Nova Gorica. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, iz Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, prednostne usmeritve: »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti.«

V ta projekt sta bila v okivru amaterske-igralske skupine vključena tudi dva člana našega društva (Volk Matjaž in Luka Canpolungi). Več o o igralski skupini na spletni strani "ODER ZA VSE - SKUPINA"

vrnitev na seznam

Izzy, Ibro in Ivan se v želji po boljšem življenju pustijo naplahtati prebrisani vedeževalki, ki jih nagovori v bančni rop. Stvari se nevarno in komično zapletejo, ko se po isti plen odpravijo tudi pravi razbojniki ... Dogajanje je še dodatno začinjeno z dejstvom, da so trije glavni junaki resnično nenavadna skupina prijateljev: eden je slep, drugi je gluh, tretji pa šepa.

Glavni igralci filma Kratki igrani film Čisto pošten rop
je nastal v neodvisni produkciji skupine ustvarjalcev,
ki so prav tako nenavadni,
kot so nenavadni tudi junaki filma.

 

igrajo

Ibro: Darjo Vogrič
Izzy: Matjaž Volk (član Društva MDI Goriške)
Ivan Tovšak: Vladan Vukajlović
Veliki šef: Matej Čubej
Črni Peter: Aleš Šuligoj
Šiba Džek: Matjaž Šibav
Šlogarca: Petra Leban
Pepi pručka: Mihael Slovenec (član Društva MDI Goriške - +)
Gospodična "Banka je tukaj": Petra Šibav
Jezna gospa: Katarina Vrtačič
Gospod "Dve denarnici": Luka Campolunghi (član Društva MDI Goriške)
Pupa: Ana Cingerle (podporna članica Društva MDI Goriške)
Taprva bjonda: Doris Kovačič
Tadruga bjonda: Tajda Leban
Tazaresna bjonda: Mama Grum
Seksi noge: Sonja Jež

vrnitev na seznam

 Ida Kocijančič - Ljubiteljska sliakrka - članica Društva MDI Goriške 

Ida Kocjančič, članica MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA INVALIDOV GORIŠKE se je vključevala  ljubiteljsko likovno izobraževanje.

Danes se nam slikarka predstavlja z deli, naslikanimi v hidro olju. Ta tehnika ji zaradi relativno hitrega sušenja omogoča hitro delo in hkrati žlahten videz olja. Ni je teme, ki Ide ne bi zanimala. Uporablja tako naravo kot tihožitja, arhitekturo, ljudi, najraje pa upodablja vedute.

Izbrani motiv podaja na njej lasten način. Kar je pritegnilo njeno pozornost, želi posredovati gledalcu in se nam predstavlja v fokusu našega pogleda na sliko. Manj pomembno je zabrisano na obrobju slike, oziroma prehaja v nevtralno ozadje likovnega polja. Včasih se zdi, da motiv kar lebdi v nekem nedefiniranem prostoru. Na ta način slikarka zagotavlja, da format in okvir ne utesnjujeta motiva. Gledalca nagovarja na lastno mentalno nadaljevanje.

Ida Kocjančič je prepoznavna tudi po osebnem barvnem izboru. Njena dela prežemajo pogosto pastelno nežni odtenki tako toplih kot hladnih barv. Igre svetlobe ne podaja v izključno svetlo temnem kontrastu, temveč išče barvitost tako v osvetljenih kot senčnih površinah.. Barvni kontrasti niso nikoli poudarjeni sami po sebi, temveč so prefinjeno uglašeni in vpeti v kompozicijo.

Morda se bo tudi nas dotaknil kanček nostalgije, ki diha s platen na katera je Ida prenesla svojo čustveno navezanost na obe glavni motiviki.  Skupaj z Ido Kocjančič bomo izvedli razstavo njenih likovni del.

       Hiša na robu vasi       Ob domačem ognjišču       Strjeno naselje

       Vhod v dvorišče       Brzice pod snegom       Kmečka hiša

       Vas       Tihožitje       Vodnjak

       Kozolec - kulturna dediščina       Skelet ladje       Voz - tihožitje

 Nekaj utrinkov iz bogate zbirke likovnih del - Ide Kocjančič

vrnitev na seznam